A Peek Into IPCC Rank Holder’s Success

akshay1
akshay1
Akshay Jain

“Truncating your flaws to rise above all is what distinguishes you from the crowd.”
To most of us getting into SRCC was a formidable feat but for personalities like
Akshay Jain it was a stepping stone to touch the skies.
When people schmoozed around in the college this man burnt the midnight oil and strived to success. Let us see how his perseverance and meticulous efforts made him stand out of the crowd.
In a short conversation with Akshay Jain, Angana and Mayur tried to unveil the secrets behind his success.

Q1. “IPCC rank-1”, what was your reaction when you first saw the result? Were you expecting a rank and that too first?
Ans. Well I was expecting a good rank but when Mr. Subodh Agrawal, the president of ICAI called and congratulated me it was unbelievable for me. I thought someone was playing a prank on me. I checked about his credentials and yes it was true I was the topper of IPCC exam and it was a moment of joy for me. I hugged my dad as a token of gratitude for the love and faith that he had bestowed upon me.

Q2. When did you decide that that you want to go for chartered accountancy course?
Ans. I was passionate about CA since 11th grade when I opted for commerce stream. I gave CPT after 12th grade and I was quite determined to go ahead with it if I weren’t able to get into SRCC. I dropped the idea of doing CA when I joined SRCC because I thought it was compulsory to attend the college regularly. But when I saw most of my peers preparing for CA I decided to pursue it further.

Q3. College, coaching and self-study consumed most of your time so did it affect your social life?
Ans. Yes, it did affect my social life to some extent as I wasn’t able to spend much time with my friends but I was never a bookworm so my social life was not that affected though sometimes my hectic schedule didn’t give me the time to call my parents as I was staying at my grandma’s place.

Q4. What are your future plans? Will you be sitting for the placements?
Ans. No, my main motive is to complete CA and then I’ll be giving IAS exam because my father has always dreamt about it. So I would like to fulfill his wish.

Q5. What is your reaction when someone calls you a bookworm?
Ans. Just because I am IPCC topper people might think that I would be a bookworm. Well I am not affected with such comments. I am in a happy space so I don’t care about what people think about me.

Q6. Was it difficult to manage IPCC with B.Com (H)?
Ans. Almost all the subjects of B.Com (H) are covered in the IPCC course structure. I went for the coachings in the third semester and it wasn’t difficult for me at all. In fact now graduation is so easy for me because I have already acquired in-depth knowledge of all the subjects.

Q7. How would you define your success journey in one sentence?
Ans. I would say optimistic attitude is the key to my success.

Q8.From where did you take your coaching?
Ans. I took coaching for only two subjects: cost and financial management from Ashish Kalra sir and taxation from M.K. Gupta sir.

Q9. Was the coaching upto your expectation?
Ans. Yes, M.K. Gupta sir is a brilliant tutor. You don’t need to study at home, his notes are sufficient for conceptual clarity. Ashish Kalra sir is a fun loving teacher.He creates an environment conducive for studying.

Q10. Whom would you like to thank for your success?
Ans. I would like to thank my father for his moral support.

Q11. What message would you like to convey to your juniors?
Ans. CA has a very vast syllabus.You cannot mug up things and give the examination since papers are analytical in nature.So it is essential to have concept clarity. You should plan things and always stay positive. Just keep deriving motivation from things around you.

His mantra in life is “Plan your work and work your plan.” We hope that you were able to draw inspiration from him!!!!

About CKK Admin

A shy girl with a crazy sense of humor as remarked by friends. She is a writer, cynophobic and a big time foodie. She is addicted to Hollywood chick flicks and is madly in love with hill stations. Quite fussy about being punctual this girl is crazy about anything that comes in purple color.

Comments

  1. I just want to tell you that I am newbie to blogs and honestly savored this web site. Likely I’m want to bookmark your blog post . You actually come with superb article content. Cheers for revealing your blog site.

  2. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable information to work on. You’ve done a formidable job and our whole community will be thankful to you.

  3. I think this is one of the most vital info for me. And i’m glad reading your article. But wanna remark on some general things, The web site style is wonderful, the articles is really nice : D. Good job, cheers

  4. Hi, i think that i saw you visited my weblog so i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to improve my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

  5. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something which I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

  6. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite reason appeared to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people think about worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

  7. I like the valuable info you provide in your articles. I’ll bookmark your weblog and check again here frequently. I am quite certain I will learn lots of new stuff right here! Good luck for the next!

  8. Great blog right here! Also your website so much up fast! What host are you using? Can I am getting your associate hyperlink for your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol

  9. Nice weblog right here! Also your site quite a bit up very fast! What web host are you the use of? Can I am getting your associate hyperlink in your host? I desire my web site loaded up as quickly as yours lol

  10. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!